fbpx
0(212) 823 40 93 0 (552) 350 40 93 Pzt - Cmt: 09:00 - 22:00 | Pazar: Kapalı
Aksoy Diş

ESTETİK

" Diş hekimliğinde hastalarımıza kaybettikleri ağız içi fonksiyonları yeniden kazandırırken; en koruyucu ve en estetik yöntemi hedeflemeliyiz. "

Estetik diş

İnsanların dış görünümünde ilk dikkat çeken bölge yüzleri, yüzlerinde de gülümsemeleridir. Bu anlamda sosyal ilişkilerimizde, sosyal kimliğimizde, imajımızda dişlerimizin görünümü oldukça önemlidir. Sağlıklı dişlerle bütünleşen güzel bir gülümseme kişiye özgüven, özsaygı katar. Sosyal yaşamında kendisine saygınlık ve hayranlık kazandırır.

Gülümseme ile birlikte bütünlük teşkil eden estetik dişler kişinin kariyer, özgüven ve ağız sağlığı ile birlikte çevresindeki kişilere saygısını ifade etmekle birlikte çevrede de saygı ve hayranlık kazanırlar.

Sıkça Sorulan Sorular

1.Dişlerde doğuştan olan ya da çocukluk döneminde antibiyotik kullanımınıyla oluşan renklenmelerde

2.Flor eksikliği veya fazlalığına bağlı lekeli dişlerde

3.Kaza ve travma sonucu kırılan ön bölge dişlerinde

4.Çok fazla madde kaybı olan ön diş çürüklerinde (Dolgu yapılamayacak kadar büyük doku kaybı olan durumlarda)

5.Diş eti çekilmelerinin oluşturduğu uzun ve kötü görünüme sahip dişlerde

6.Dişeti tedavilerinden sonra estetik sorun oluşan dişlerde

7.Doğuştan eksik yada fazla dişlerin bozduğu gülme hattı estetiğinin tekrar geri kazandırılmasında

8.Diş, diş eti, dudak ilişkilerindeki oransal sapmaların düzeltilmesinde

9.Çok fazla dişeti görünen kişilerde

10.Ön bölgede farklı sebeplerden kaybedilen dişlerin dudak ve yüz estetiğine uygun olarak yeniden şekillendirilmesinde

11.Aşırı diş kayıpları ve çene kemiği erimeleri nedeniye yüz bölgesinde oluşan çökmelerin yarattığı yaşlı ve yorgun görünümün protezlerle yeniden yapılandırılmasında

12.İstenmeyen kazalar sonucu çene ve dişlerde oluşan deformasyonların estetik olarak düzenlenmesinde

1.Renkleşmiş dişler temizleme ya da diş beyazlatma yöntemleri ile ideal renklerine kavuşabiliyorsa estetik uygulamalara ihtiyaç olmadan sorun giderilebilir.

2.Ön bölgedeki çapraşıklıkların (aşırı çürük ve diş eti hastalıkları yoksa) ortodontik tedavi ile düzeltilmesi daha ideal bir tedavi seçeneğidir. Ortodontik tedaviler için yaş sınırı yoktur ve bu tedaviler orta ve ileri yaş grubunda diş rengi braket ve teller ile yapılabilmektedir. Böylece tellerin görünmesi sorunuda oldukça azalmaktadır.

3.Ön bölgedeki dişler arası boşluklar için yine en ideal çözüm ortodontik tedaviler ile bu boşlukların kapatılmasıdır.

1.Diş beyazlatma : Diş renginizden memnun değilseniz diş kliniğinde veya evinizde uygulanabilen farklı beyazlatma yöntemleri ile istediğiniz beyazlıkta dişlere sahip olabilirsiniz. Beyazlatma konusunda mutlaka diş hekiminizin tavsiye ettiği yöntem ve malzemeleri kullanın.

2.Lamine kaplamalar (Ön dişlerin ön bölgesinde 0,2 – 0,4 mm aşındırılarak oluşturulan çok ince porselenlerin estetik olarak dişlere yerleştirilmesi) : Bu uygulamada dişlerin ön yüzünden ufak aşındırmalar yapılarak dişinize göre hazırlanan ince porselenler dişlerin ön yüzüne yapıştırılır.

Lamine uygulaması ile;
Dişlerdeki şekil bozuklukları
Dişlerdeki renkleşmeler
Diş arası boşluklar
Dişlerdeki asimetriler
Çok küçük görünen dişler
Aksı düzgün olmayan dişler
Ön dişlerin uçlarında oluşan çatlak ve kırıklar
Ön dişlerde estetik sorun yaratan düzensizlikler düzeltilebilir.

Lamine, özel bir porselendir, doğal dişinize çok benzeyen restorasyonların yapımını sağlar ve rengini uzun yıllar korur. Doğal dişlerde çok az aşındırmaya ihtiyaç duyulduğu içinde son derece koruyucu bir tedavidir.

3.Porselenler : Bir ya da birden çok diş kayıpları, ya da estetik diş hekimliği sorunu olan kişilerde, diş – diş eti – dudak ve gülme sorunu olan kişilerde porselen materyaller kullanılarak ideal estetik bir gülümseme sağlanmak amacı ile porselenler kullanılmaktadır. Yeni araştırmalar göstermektedir ki artık alt yapısında metal desteği olmayan porselenler tavsiye edilmektedir. Bu tür uygulamalar için hekim tarafından hasta doğru muayene edilmeli radyolojik bulgular doğru değerlendirilmeli uygulanacak porselen yapıların mukavemeti doğru hesaplanmalı ve hastalara bu uygulamalar detaylı bir şekilde anlatılmalıdır.

Porselen uygulamalarında kullandığımız materyaller;
1.Lamine
2.Empres
3.Zirkonyum
4.Cercon (Zirkonyum Oksit)
5.Galvano

Doğal dişler ışığı geçirir. Bunun sonucu olarak da dişte derinlik ve canlılık ortaya çıkar. Metal desteksiz porselen kuronların (tam seramik) ışık geçirme özelliklerinden dolayı, derinlik ve canlılıkları daha fazladır böylece doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir.

Aşırı madde kaybına uğramış dişlerin restorasyonu için yaptığımız kuron veya köprü protezlerini normalde altyapılarını metal olarak imal eder ve üstteki porselenin kırılmamasını sağlarız.

Günümüzde artık metal kullanmadan güçlendirilmiş porselenden üretilen altyapılar metalin yerini tutmaktadır ve biz istisnai durumlar dışında metal alt yapıyı sağlık ve estetik açısından artık seçeneklerimiz arasında daha zor bulundurmaktayız.

Doğal dişler ışığı geçirir. Bunun sonucu olarak da dişte derinlik ve canlılık ortaya çıkar. Metal desteksiz porselen kuronların (tam seramik) ışık geçirme özelliklerinden dolayı, derinlik ve canlılıkları daha fazladır böylece doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir.

AVANTAJLARI:

Tam seramikler ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer bir estetik oluştururken, çok iyi yapılmış bile olsa metal porselenlerde bir donukluk ve yapaylık vardır. Bu nedenle özellikle ön dişlerde tam seramikler tercih edilmelidir.

Metal destekli porselenler bazı ışıklarda (disko,fotoğraf makinası flaşı vb) ağızda yokmuş gibi koyu renk bir boşluk görüntüsü verirler. Tam seramikler ise doğal diş gibi tepki verir ve her türlü ışığı geçirirler.

Metal destekli porselenler mekanik olarak dişe yapıştırılırlar. Tam seramikler ise mekanik ve kimyasal olarak dişe yapıştırılırlar (Adeziv Simantasyon). Bu yüzden metal desteklilere göre tutuculukları çok daha yüksektir. Daha zor düşerler.

Alt yapısında metal olmadığı için kuron – diş eti hizasında koyu renk(Mor Renkli) bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır.

Diş eti çekildiğinde, full porselenler estetik görünümlerini korurlarken, metal porselenler diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluştururlar.

Metal destekli porselenlerin alt yapısında kullanılan bazı metallere karşı (nikel vb.) oluşabilecek allerji riski tam seramiklerde yoktur.

Güçlendirilmiş porselenin özel makinalarda sıkıştırılması yada freze edilmesi (kesilmesi) ile elde edilir. Özellikle ön dişlerde, ışık geçirgenliğinin çok iyi olmasından dolayı tercih edilir.

Güçlendirilmiş porselenin özel makinalarda sıkıştırılması yada freze edilmesi (kesilmesi) ile elde edilir. Özellikle ön dişlerde, ışık geçirgenliğinin çok iyi olmasından dolayı tercih edilir.

Diş hekimliği teknolojisi bugün başarılı ve estetik restoratif çözüm olarak hem ön hem de arka bölgelerdeki dişlerde rahatlıkla kullanılabilen ZİRKONYA esaslı materyali önermektedir; mekanik direnci, biyolojik uyumluluğu ve kırılma direnci ile diğer dental materyaller arasından sıyrılmaktadır.

Zirkonya içeren estetik restorasyonların kırılma direnci 900 ile 1400 MPa arasındadır, bu da klasik yöntemlerle kıyaslandığında olağanüstü bir direnç sağlamakta ve yapılan restorasyonların sağlamlığını göstermektedir, bununla beraber geleneksel yöntemlerle yapılan metal seramik restorasyonlara göre çok daha estetik ve sağlıklıdırlar. Işık geçirebilme özellikleri onları metal seramik restorasyonlardan ayıran en büyük farklarıdır.

Porselen dolgular (Porselen inley ya da Onley) laboratuarda hazırlanan üstün estetik ve dayanıklılığa sahip dolgulardır. Kompozit dolgulara göre, uygulandıkları diş ve komşu dişler ile çok daha uyumludur. Bu, dolgunun ağız dışında laboratuar ortamında hazırlanma özelliğinden kaynaklanır. Dişin kırık, çürük veya eski dolgulu kısmı uzaklaştırıldıktan sonra kalan sağlam bölümün ölçüsü alınarak laboratuara yollanır. Laboratuar ortamında, hassas bir teknoloji ile hazırlanan model, özel IPS makinesine alınarak mükemmel estetik ve fonksiyona sahip dolgular elde edilir.

IPS porselen (Leucide reinforced pressable porcelain) dolgular:

* Doku dostu dolgulardır, biyolojik uyumları en yüksek olan malzemelerdir.

* İleri teknoloji ile üretilirler.

* Porselen dolgu yönteminde ağızdaki sağlıklı diş dokusuna dokunulmaz. Normal dolguda açılan diş kavitesi üzerinde yapılan birkaç değişiklik ile diş porselen dolguya hazır hale getirilebilmektedir.

Ayrıca bu porselenler dişin sertliğine en yakın ve dişeti ile en uyumlu malzemelerdir. Sertliği dişin mine dokusuna çok yakın olduğu için diğer porselenler gibi dişleri aşındırmaz, kompozit dolgular gibi de aşınmaz.

Özellikle büyük madde kayıplarında, kompozit dolgu veya kuron(kaplama) yerine tercih edilmelidir.